grandjour.hu

Esküvői fotózással - filmezéssel kapcsolatos kérdések

Amiket ti kérdeztek gyakran tőlünk

Esküvői fotós videós Vác

Milyen eszközökkel dolgozunk?

Esküvői fotóra és esküvői videó készítésre is 5 darab high-end Sony milc gépekkel alkotunk. Sony 7S III, Sony A9, Sony 7R III vázakkal dolgozunk, DJI drón és 2 darab Ronin gimball támogatásával, Sony GM, Sigma, és Zeiss objektívek társaságában (24mm f 1.4, 35mm f1.4, 70-200mm f2.8, 24-70mm f2.8, 18-35mm f 1.8). Esküvői utómunkálatokat Mac Studio Ultra erőművel dolgozzuk ki, hogy a kész anyagot nagyon rövid időn belül át tudjuk nektek adni. DCI-P3 szabványnak megfelelő színhelyes tartománnyal rendelkező monitorokkal dolgozunk, így biztosan színhelyes, a művészi szándéknak megfelelő színeket fogtok visszakapni az esküvői videóra főleg, de az esküvői fotóra is!

01

Átadási, kidolgozási idő

Talán erre a legnehezebb válaszolni! Ez függ az az adott hónap terheltségi időszaktól, a felvett anyag mennyiségétől is, ami folyamatosan változik. Ami 90%-ban be szokott válni: Január, február, márciusi esküvőknél azonnal napokon belül érkeznek a kész anyagok. Április-májusi esküvők kb: 2 hét, június-júliusi esküvők kb 3-4 hét, augusztus-szeptemberi esküvők kb 5 hét, október-decemberi esküvők kb 2 hét. Esküvő napján kidolgozási naptárból már pontosan meg tudjuk nektek mondani mikor kapjátok meg a kész anyagokat. Esküvő után 20-30 darab előzetes esküvői képet 2-3 munkanapon belül már kaptok. A fenti hetek számai nem határidő vállalások, csak az eddigi 7 éves tapasztalatok alapján bevált kb kidolgozási idő! Évi 50+ esküvő mellett kb ezekre tudtok számítani!

02

Mennyi képet kaptok meg?

Gyakorlatilag az összes anyagot kidolgozva átadjuk, de kifejtem kicsit részletesen: A fotós nyersanyag 98% részét megkapjátok kidolgozva. Minden fotón egyenként megyünk végig, fényeljük, alap retusáljuk, jobb képekből fekete fehér vagy több verziót is exportálunk. Nem leválogatjuk az összes képet és abból dolgozunk ki kevesebb x darabot mint más. Mi pont fordítva csináljuk, hogy ne maradjatok le semmiről! Ami lehet fotós szempontból nem fontos kép, de nektek sokat jelentenének, ne essen ki az X darab / csomag válogatásból. Szinte az összes képet beállítva-fényelve megkapjátok tőlünk. A kreatív fotók kapnak egy sokkal részletesebb bőr retust, részletesebb beállításokat, több fajta variációt. 800-1200 darab az átlagosan átadott kép mennyiség amit megkaptok kidolgozva,

03

Mit tartalmaz az esküvői nagyfilm?

Esküvői filmnek főleg a szülők örülnek jobban kezdetben. Nekik nem elég egy 7 perces kis esküvői videó, számotokra később jön majd meg az értéke az esküvői filmnek, mikor már megkopnak az emlékek. Nagyon jó lesz visszanézni a teljes Nagy napotokat teljes terjedelmében sok év múlva is. Az esküvői kisfilm egy gyors eszencia videó, nem fog minden emléket vissza adni nektek ami történt az esküvőn. Erre a célra pont tökéletes az esküvői nagyfilm! Ne úgy képzeljétek el a nagyfilmet, hogy 50 percig nézitek ahogy a sminkes dolgozik, vagy hosszú percekig vonulnak be az emberek a templomba és nagypapa egy vállról indítható 40 kilós kamerával mindent felvesz amit lát mint szüleink idejében volt. Nem biztonsági kamera felvételt csinálunk, értéket akarunk átadni nektek. A smink, készülődés, kreatív részek, kisfilmes, gyorsabb, pörgősebb vágásokkal adunk vissza. A kikérő, búcsúztatók, vagy ahol fontos dolog zajlik, szertartás, első látás, beszédek, első tánc, tánc a szülőkkel stb.. elejétől a végig szinte vágatlanul benne van, hogy ne maradjatok le semmiről! A bulis-lagzis részek vegyes megoldással vannak összevágva: ahol jó a hangulat ott az eredeti részt használjuk, ha csak átlag pörög a buli ott szintén kisfilmes megoldással vágunk, bulis zenés gyorsvágásokkal. Így nem érzed azt, hogy már 40 perce táncol Juci néni Pista bácsival és már nagyon unod a filmet. Ahol kell ott pörgetjük, ahol viszi a hangulat önerőből a filmet, ott vissza váltunk az eseményekre, így nem lesz unalmas az anyag.

04

Milyen hosszúak az esküvő filmek?

Ez függ attól, hogy mennyi minden történik az esküvőn. Van-e egyházi esküvő, mekkora a buli, vőfény szeret-e sokat beszélni 🙂 Van ahol 20 perces a templomi máshol 50 perces, nekik nyilván annyival több anyag kerül átadásra. Kérdésre válaszolva: amekkora esküvőtök lesz. Minden felvett anyag 98% részét megkapjátok a nagyfilmben, vágott, fényelt, SLOG-ból színhelyesre állított kész anyagként. Általában 3-4 órásak szoktak lenni a nagyfilmek, kisfilm pedig 7-10 percesek, szintén anyag függő kérdés.

05

Nyersanyagot adunk-e át?

Nem adunk át soha nyersanyagot, és nincs is rá szükségetek hidd el! Kifejtem rögtön és érteni fogod, nem a fotós-filmes a gonosz patás ördög: Az esküvői fotók és a két darab esküvői film a felvett nyersanyag 98% részét tartalmazza, csak azt vágjuk ki ami teljesen selejt, Így tényleg semmi szükség átadni 700 Gb anyagot, amit nagyon speciális formátumban veszünk fel a jobb utómunka érdekében. Vágó program számára készülnek a felvételek, nem tartalom fogyasztásra. Mi csak nyersben dolgozunk fotón és filmen is. Se megnézni, se megnyitni, se lejátszani, se megenni, normál felhasználói körülmények között nem tudjátok. A felvételek speciális sony formátumban SLOG3-ban készülnek ami egy nagyon színtelen, élettelen, kontrasztalan nyers 4K felvétel akkora bitrátával, hogy izom gép kell ahhoz is hogy bármit kezdj vele, ha ennél nyersebb lenne a felvétel már hűtőbem kéne tárolni nem SSD-n. Ezt a nagyon nyers esküvői anyagot vágási munka során fényeljük be, color gradient során állítjuk vissza az eredeti, vagy a művészi szándéknak megfelelő színeket. Így nincs kiégett rész, túl fehér esküvő ruha, vagy olyan fekete-sötét részek ahol elvesznek a részletek, nem lesz beégett, vagy bebukott felvétel összefoglalva. Fotók esetén Sony ARW-t csak erre alkalmas modern szerkesztő programmal tudod megnyitni, így szintén felesleges a fotós nyersanyag neked. Nagyon ritkán kapunk ilyen kérdést, de nem irigylem tőletek a felvételeket, vagy titokban eldugom a szekrénybe, csak tényleg nálunk 98% kidolgozási mennyiség mellett semmi szükségetek nincs rá, és ti sem tudtok vele mit kezdeni.

07